首頁浪漫婚禮 ► 老爺奶奶 / 外父外母錫曬你系列


結婚是兩家人的結合,大家在不同環境成長,一定有很多「不同」的時侯,想要做到「和而不同」,氹得外父外母/老爺奶奶開開心心,甚至透過婚禮去修補家人關係,各位準新人有沒有相關經驗同大家分享吓呢?

經過幾個月的過去,小編收到好多好有心思的回應,係愛呀!當中小編揀了12個小故事,大家一齊睇吓丫!

Michael & Tung   4大長老去旅行!
別人第一次親家見面可能是去食個飯,但我的未來老公第一次安排我爸媽和他爸媽見面的活動是難度高達十級的旅行活動! 第一次見面在機場! 出發之前也很擔心,說給朋友聽也很驚訝,說有什麼不快事你們婚都結唔到了,而兩邊父母其實年齡都相差十幾年, 而且4日3夜的行程中間一行8人還包括未來老公妹妹和她伴侶,結果一直包辦所有旅行行程的叻叻未來老公成功安排了個開心旅行給我們的兩邊父母!行程中或許有點狀況,但他和我都努力成功解決問題,要照顧兩邊長輩,雖然是攰到一個點,但真的值得的! 一起去過旅行,吃喝玩樂加上連日來的溝通,看來真的熟落很多,這是真正兩家變成一家!


 <PREVIOUS   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   NEXT >  

TEXT / CATHERINE HO
PHOTO / KENNETH LAM/ CATHERINE HO

更多有關結婚文章:
facebook放閃吸LIKE大法 - 求婚篇 想在facebook放個閃分享喜悅,又唔想只係放合照?可以嘗試以下方法,創造你們獨有風格!
5份一睇就明的DIY姊妹禮物 心思,動手做份窩心的禮品比佢地啦!
老爺奶奶 / 外父外母錫曬你系列
 經過幾個月的過去,小編收到好多好有心思的回應,係愛呀!當中小編揀了12個小故事,大家一齊睇吓丫!
韓式婚紗CATWALK回顧
 剛剛過去的7月婚展有甚麼吸睛亮點?小編會揀這場韓式婚紗CATWALK!
開開心心過大禮
 因為家人都是開明傳統派,過大禮要做,但來一個方便版~
2018五大嫁娶吉日!丁酉雞年是雙春兼閏月,結婚好年份,精選下半年嫁娶吉日供準新人 
點樣可以令女神say yes? 女人都愛驚喜和浪漫,想給她締造一個畢生難忘的求婚,就等我們帶小貼士俾你!
總有壹款妳中意的場景 純正韓式奢華場景,我們為您將韓國場景1比1還原,入駐香港
尋找The One 嫁衣小貼士 每個人都有獨特的氣質,如何挑選適合自己身型和氣質的婚紗?
滿足三個願望的證婚場地其實都真係幾難揀,可唔可以揀曬呀!
OVERSIZE的裙褂 為何試裙褂時,只試上半身呢,不可一整套試嗎
結婚戒指戴左還是右手? 小編成日想像大婚日會忘記左右,好彩主持婚禮牧師提!
破涕而笑的媽媽 媽媽把小編交給丈夫時,實在太不捨和感動,淚如雨下...有什麼可以令媽媽破涕而笑呢
心心是怎樣煉成的? 行街行悶左,一齊整吓超浪漫心心filter黎玩啦
保養你的鑽石戒指 小編兩年前收到人生第一粒鑽石,不過戴得耐左覺得無之前咁閃喎,弊!點算呢?
Prewedding 手作仔 想帶props來影Prewedding,但又唔想浪費budget買?可以自製架!
TOP 5 WEDDING SONGS 結婚日少不了歌曲陪襯,今日讓小編同大家分享自己TOP 5 WEDDING SONGS!

更多...