首頁浪漫婚禮 ► 老爺奶奶 / 外父外母錫曬你系列


結婚是兩家人的結合,大家在不同環境成長,一定有很多「不同」的時侯,想要做到「和而不同」,氹得外父外母/老爺奶奶開開心心,甚至透過婚禮去修補家人關係,各位準新人有沒有相關經驗同大家分享吓呢?

經過幾個月的過去,小編收到好多好有心思的回應,係愛呀!當中小編揀了12個小故事,大家一齊睇吓丫!

Johnson & Annie   放下公主包袱
1. 打麻雀 大部份媽媽也喜歡麻雀耍樂,如果你懂得打,得閒喜慶日陪下打無妨,當然要小心為上,以純粹陪打心態,否則分分鐘可變成壞印象。如初次見面或自問不知如何討好,我勸你切忌和男友母親打麻雀,以免傷感情。
2. 說話得體、尊重 港女生大多牙尖嘴利,但對着未來奶奶,說話要大方得體,多些尊重和請教對方,即使在家是公主,也要收歛驕縱的氣焰,說話只有氹死人,不要激死人。
3. 送禮 到男友家吃飯或家庭聚會,絶不能帶兩梭蕉去,送禮是基本禮貌,如可知她們心意,最好選購那樣物品,這可顯示你對她的着緊,希望她對你有好感。最好不是男友出錢,要自己出,否則未來奶奶會覺得是自己兒子送給自己。
4. 陪未來奶奶 做阿仔通常冇心肝,忘記媽媽的事,如覆診,買東西,辦什麼手續等等之類。假如你可放這些上心記住,甚至抽時間替代男友陪她,定必獲得垂青。


    <PREVIOUS   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   NEXT >  

TEXT / CATHERINE HO
PHOTO / KENNETH LAM/ CATHERINE HO

更多有關結婚文章:
facebook放閃吸LIKE大法 - 求婚篇 想在facebook放個閃分享喜悅,又唔想只係放合照?可以嘗試以下方法,創造你們獨有風格!
5份一睇就明的DIY姊妹禮物 心思,動手做份窩心的禮品比佢地啦!
老爺奶奶 / 外父外母錫曬你系列
 經過幾個月的過去,小編收到好多好有心思的回應,係愛呀!當中小編揀了12個小故事,大家一齊睇吓丫!
韓式婚紗CATWALK回顧
 剛剛過去的7月婚展有甚麼吸睛亮點?小編會揀這場韓式婚紗CATWALK!
開開心心過大禮
 因為家人都是開明傳統派,過大禮要做,但來一個方便版~
2018五大嫁娶吉日!丁酉雞年是雙春兼閏月,結婚好年份,精選下半年嫁娶吉日供準新人 
點樣可以令女神say yes? 女人都愛驚喜和浪漫,想給她締造一個畢生難忘的求婚,就等我們帶小貼士俾你!
總有壹款妳中意的場景 純正韓式奢華場景,我們為您將韓國場景1比1還原,入駐香港
尋找The One 嫁衣小貼士 每個人都有獨特的氣質,如何挑選適合自己身型和氣質的婚紗?
滿足三個願望的證婚場地其實都真係幾難揀,可唔可以揀曬呀!
OVERSIZE的裙褂 為何試裙褂時,只試上半身呢,不可一整套試嗎
結婚戒指戴左還是右手? 小編成日想像大婚日會忘記左右,好彩主持婚禮牧師提!
破涕而笑的媽媽 媽媽把小編交給丈夫時,實在太不捨和感動,淚如雨下...有什麼可以令媽媽破涕而笑呢
心心是怎樣煉成的? 行街行悶左,一齊整吓超浪漫心心filter黎玩啦
保養你的鑽石戒指 小編兩年前收到人生第一粒鑽石,不過戴得耐左覺得無之前咁閃喎,弊!點算呢?
Prewedding 手作仔 想帶props來影Prewedding,但又唔想浪費budget買?可以自製架!
TOP 5 WEDDING SONGS 結婚日少不了歌曲陪襯,今日讓小編同大家分享自己TOP 5 WEDDING SONGS!

更多...